حقایق جالب دنیای بافتن و بافتنی

تاریخچه قلاب‌بافی و بافندگی

تاکنون فکر کرده اید که این بافتنی‌های دوست داشتنی، از چه دنیای عجیب و پر رمز و رازی آمده اند؟ حقایق جالبی در مورد هنر بافتن و بافتنی وجود دارد که شاید تاکنون نشنیده باشید. شاید همه فوت و فن مربوط به بافتن، دانه های زیر و رو یا پیچ و حلقه ها را خوب بدانید، اما از رمز و راز پیچیده در این بافته‌ها خبر ندارید. در این مطلب برخی از این حقایق را برای شما بازگو می کنیم.

حقایق جالب دنیای بافتن و بافتنی

هیچکس نمی‌داند قدمت بافتنی چقدر است

به نظر می‌رسد که بافتنی به شکل مرسوم و امروزی آن، از قلاب‌بافی قدیمی‌تر و از بافت تار و پود پارچه ای جدیدتر باشد. متاسفانه به خاطر اینکه بافته‌ها در گذر زمان به راحتی از بین می‌روند، تعیین قدمت این هنر برای باستان شناسان امری دشوار است. چوب‌ها یا میله‌های نوک تیزی که طی حفاری‌های مختلف به دست آمده اند، ممکن است میل بافتنی باشند، اما این احتمال نیز وجود دارد که برای منظوری کاملا متفاوت نیز به کار گرفته شده باشند.  واژۀ انگلیسی «knitting» برای نخستین بار در قرن چهاردهم در این کشور مورد استفاده قرار گرفت. به نظر می‌رسد که خاستگاه این هنر خاورمیانه بوده و بافتنی پس از جنگهای صلیبی به غرب برده شده است.

سوزن دوزی قدیمی‌تر از بافتنی، اما بسیار شبیه به آن است

در سوزن دوزی، بر خلاف بافتنی تنها از یک میل استفاده می‌شود، اما ماحصل کار بسیار شبیه به بافتنی است. سوزن دوزی ترکیبی از بافتنی و قلاب‌بافی است، به شکلی که تار به جای گره خوردن به قلاب، به صورت مداوم از داخل حلقه های نخ عبور می‌کند.  به همین خاطر و چون امکان ندارد که بافت بدون درز باشد، لازم است که تکه های مختلف به هم دوخته شوند.

در ابتدا، بافتن هنری کاملا مردانه بود

این همه تغییر در جامعه جذاب نیست؟ اینکه بدانیم هنری کاملا زنانه، روزی حرفه ای مختص به مردان بوده بسیار جالب توجه است. نخستین انجمن بافندگان در سال ۱۵۲۷ تاسیس شد و شاید نتوانید حدس بزنید که ورود بانوان به آن ممنوع بود.

ماشین بافندگی که در دوران سلطنت ملکه الیزابت اول اختراع شد

نخستین ماشین بافندگی در سال ۱۵۸۹ اختراع شد

ماشین بافندگی که در دوران سلطنت ملکه الیزابت اول توسط یک کشیش به نام «ویلیام لی» اختراع شد، مسیر صنعت پوشاک و نساجی را تغییر داد. این اختراع، بافتنی با دست را تبدیل به یک کار غیر حرفه ای و فعالیتی تفریحی بدل کرد.

به هنگام جنگ، بافتن یک وظیفه ملی تلقی می‌شد

در بسیاری از کشورها، زنان در پشت جبهه های جنگ از مردانی که می‌جنگیدند حمایت کرده و وظایف مختلفی را بر عهده می‌گرفتند؛ از ساختن بمبهای دست ساز و تعمیر اسلحه گرفته تا کشاورزی و کارهای دیگر. آنها همچنین وظیفه بافتن جوراب، کلاه، دستکش و شال گردن برای سربازانی که در مناطق سردسیر می‌جنگیدند را نیز بر عهده داشتند. به طوری که هر خانواده نه تنها برای سربازان خود بافتنی گرم می‌فرستاد، بلکه برای سایر سربازان هم لباس بافته و به مناطق جنگی ارسال می‌کردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *